"Furtuna a inceput pe 13 decembrie si s-a incheiat pe 22" a spus Karl Battams de la Naval Research Lab, din Washington, Satele unite. "SOHO (Solar and Heliospheric Observatory - Observatorul solar spatial, n.r.) a detectat 25 de astfel de comete. A fost incredibil!", a mai spus Battams.
Cometele de acest tip nu sunt deloc neobisnuite. De fapt, SOHO observa cate un astfel de obiect spatial "prabusindu-se" in Soare si dezintegrandu-se la fiecare cateva zile. Dar 25 de comete in atat de putin timp nu au mai fost observate.
Cometele aveau dimensiunile unei camere sau ale unei case mici, ceea ce inseamna ca erau mai degraba mici din punct de vedere al clasificarii acestor hoinari cosmici.
Instrumentul de la bordul SOHO utilizat pentru observarea acestor evenimente isi creeaza o eclipsa artificiala, folosindu-se de un disc care blocheaza stralucirea Soarelui, astfel incat corona stelei, mai putin stralucitoare, sa poata fi observata. Eclipsa artificiala permite astfel observarea obiectelor care se apropie de Soare si care, in mod normal, nu sunt vizibile din cauza intensitatii luminii emise de stea. Aceste obiecte nu pot fi detectate de telescoapele terestre.
Iata o inregistrare video a prabusirii in atmosfera solara a unor astfel de comete. Evenimentul a avut loc pe 10 - 11 martie 2010
SOHO (foto mai jos) a fost lansat in 1996 si de atunci a descoperit peste 2.000 de comete, un record pentru orice astronom sau misiune spatiala. SOHO este un telescop spatial dedicat exlusiv studierii Soarelui, plasat la o distanta intre Pamant si Soare astfel incat atractia gravitationala exercitata de cele doua corpuri este egala, iar observatorul orbiteaza in jurul Soarelui odata cu Pamantul.
Astronomii cred ca ploaia de comete abautata asupra Soarelui ar putea fi "prevesti" sosirea in sistemul solar a unei comete mult mai mari, care ar putea fi vizibila cu ochiul liber chiar si in timpul zilei. Cercetatorii spun ca este doar o chestiune de timp, existenta unor astfel de comete uriase fiind confirmata deja.
Space.com relateaza ca astfel de evenimente spatiale au mai avut loc.
In 1965, cometa Ikeya-Seki (foto mai jos) a aparut de nicaieri, s-a indreptat spre Soare si a reusit sa treaca pe langa stea, la o altitudine de doar 450.000 de kilometri. Nucleul acestei comete este relativ mare, de circa 5 km in diametru, astfel ca a reusit sa supravietuiasca apropierii de Soare si a devenit una dintre cele mai stralucitoare comete observate pe Pamant in ultimele mii de ani.
Japonezii au avut sansa de a o observa in timpul zilei, cand stralucea dimineata alaturi de Soare, la orizont. Niponii au vazut-o cum s-a desfacut in trei bucati, care au disparut apoi, indepartandu-se de Soare.
Alte astfel de comete au mai fost observate in 1843, 1882, 1963 si 1970. Hoinarii cosmici de acest fel sunt inruditi, astronomii incadrandu-i in "familia Kreutz", dupa numele astronomului Heinrich Kreutz, din secolul al XIX-lea, care i-a studiat pentru prima data ca pe un grup. Toate cometele din familia Kreutz sunt considerate a fi ramasitele unei super-comete care s-a dezintegrat in urma cu mai multe sute de ani.
Astronomii nu stiu insa daca si aparitia din 1965 a cometei Ikeya Seki a fost precedata de o "bombardare" a Soarelui de alte comete mai mici. NiciSOHO, nici alt tip de observator al coronei solare capabil sa inregistreze acest tip de furtuna spatiala nu existau in 1965.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu