miercuri, 16 februarie 2011

Cea mai puternica furtuna solara din 2011 a lovit aseara Terra



O super furtuna magnetica, provocata de Soare, a lovit azi-noapte Pamantul, dupa ce o explozie a avut loc pe 13 februarie pe suprafata Soarelui. Explozia solara a avut loc deasupra unei pete de pe suprafata stelei, abia vizibila saptamana trecuta, care a crescut in dimensiuni pana la 100.000 de kilometri in diametru, scrie Space.com. Explozia este cea mai puternica inregistrata in 2011. 

Foto NASA. Imagine a unei explozii in atmosfera solara, luata de Observatorul Dinamic Solar, in martie 2010. Pamantul este afisat pentru a putea compara dimensiunile.
Explozia solara a dus la expulzarea in spatiu a unei cantitati impresionante de particule puternic energizate. Specialistii au catalogat, insa, furtuna solara drept una moderata in intensitate. Centrul american de prognoza pentru vremea solara a avertizat ca pata solara observata ar putea provoca noi explozii in urmatoarele doua-trei zile.
Iata mai jos un videoclip care arata activitatea solara inregistrata pe 13 februarie 2011, in regiunea petei solare aparute in zona mediana a stelei.

Exploziile de pe suprafata Soarelui (fotosfera) sunt cauzate, potrivit specialistilor, de o eliberare brusca de energie magnetica. Explozia in sine apare in atmosfera solara, generand o emisie foarte stralucitoare de lumina vizibila, dar si radiatii ultraviolete si raze X.
In cazul exploziilor solare puternice apare un efect de bruiere asupra comunicatiilor radio, din cauza emisiei de unde radio de catre Soare. Asa a fost si cazul exploziei de duminica, 13 februarie, cand undele radio emise de Soare in momentul exploziei au putut fi receptionate in banda de unde scurte de orice aparat radio aflat pe partea insorita a Pamantului, in momentul exploziei solare.
Fenomenul nu produce doar radiatii (lumina vizibila, unde radio, raze x si altele) si arunca in spatiu si adevarate rauri de electroni si protoni. Aceste particule subatomice calatoresc prin spatiu sub forma unui adevarat nor incarcat electric.
Foto: Aurora fotografiata de la bordul Statie Spatiale internationale, in mai 2010.
Daca acest nor de particule subatomice intra in contact cu campul magnetic al Terrei, pe masura ce se deplaseaza de-alungul liniilor de camp magnetic catre polii planetei, sansele unei coliziuni intre aceste particule si gazele din straturile superioare, rarefiate, ale atmosferei terestre cresc, producand tulburari in campul magnetic al Pamantului, sau ceea ce se numeste "furtuna magnetica". Pe langa interferentele sau intreruperea comunicatiilor radio, o furtuna magnetica duce si la aparitia aurorei boreale. Cel mai grav efect al furtunilor magnetice, pe langa problemele cu comunicatiile radio, il reprezinta supraincarcarea retelelor electrice care duce la penein alimentarea cu energie. O astfel de pana generala a avut loc in martie 1989 in Quebec, Canada.
Exploziile solare sunt legate de petele care apar pe suprafata stelei. Frecventa si intensitatea furtunilor solare cu o perioada de circa 11 ani. In acest ciclu de 11 ani, numarul petelor solare inregistreaza un minimum si un maximum. Activitatea solara este influentata si de magnetism si de rotatia stelei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu