miercuri, 16 februarie 2011

Bucuresti - halta pe reteaua de trafic cu arme pentru Afganistan



Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism au derulat recent o ampla operatiune "undercover" pentru prinderea unei grupari specializate in narco-terorism, in cadrul acesteia primind sprijinul Agentiei americane antidrog - DEA, precum si al ofiterilor de politie din cadrul DCCO - Serviciul Antidrog si cu suportul tehnic al Directiei Operatiuni Speciale.

Bucuresti - halta pe reteaua de trafic cu arme pentru Afganistan

"Autoritatile judiciare americane efectueaza cercetari fata de inculpatii Maroun Saade, Walid Nasr, Francis Sourou Ahissou, Corneille Dato, Martin Raouf Bouraima, Alwar Pouryan si Oded Orbach, pentru savarsirea infractiunilor de participare la o conspiratie in vederea acordarii de suport material unor organizatii teroriste si transfer de sisteme de rachete (sol-aer) pentru distrugere de aeronave", a comunicat ieri DIICOT, precizand ca acestia aveau de gand sa faca trafic de heroina si cocaina, adusa din Africa de Vest, precum si arme letale pentru a sprijini unele organizatii teroriste din Liban si Afganistan.

Procurorii amintesc ca Alwar Pouryan si Oded Orbach, cetateni americani, au stabilit o intalnire la Bucuresti pentru punerea la punct a detaliilor privind furnizarea de rachete sol-aer cu ghidaj termic, rachete antitanc, aruncatoare de grenade, echipamente de vizionare nocturna, pusti cu luneta, carabine automate AK-47, M16, care urmau sa serveasca pentru sustinerea miscarii insurgente talibane din Afganistan. Americanii au fost retinuti in Bucuresti, la 10 februarie 2011, iar ceilalti au fost arestati in Monrovia, Liberia, la datele de 10 si 12 februarie 2011. 

Statele Unite se asteapta ca toti sa fie extradati catre New York, unde sunt acuzati de trafic de droguri si sprijin material acordat teroristilor.

Ofiterul DEA sub acoperire s-a prezentat drept un traficant de arme al Hezbollah

DEA a explicat luni cum au descoperit ofiterii lor sub acoperire modul de lucru al simpatizantilor Hezbollah. Potrivit acestora, unii inculpati primeau si stocau tone de heroina si cocaina aduse din Africa de Vest, iar altii le trimiteau in Statele Unite spre a fi vandute cu un profit mare. "Saade si cetatenii americani Pouryan si Orbach au convenit sa vanda arme talibanilor, inclusiv rachete sol-aer ("Sams"), care urmau sa fie folosite pentru a proteja laboratoarele de heroina detinute de talibani in Afganistan de eventualele atacuri ale Statelor Unite. 

Anchetatorii americani amintesc ca ofiterii DEA sub acoperire i-au interceptat pe narco-traficanti incepand din vara anului trecut, pentru a le anihila planurile. "Comunicarile au avut loc prin telefon, prin e-mail, si intr-o serie de intalniri audio inregistrate si filmate peste cateva luni in Benin, Ghana, Ucraina, si Romania. 
In timpul intrevederilor Saade, Nasr, Dato, si Bouraima au fost de acord sa primeasca si sa pastreze transporturile de tone de heroina ale talibanilor detinute in Benin. Ulterior, acesti patru inculpati au convenit sa transporte heroina la Ghana, si de acolo cu un avion comercial in Statele Unite pentru a fi vandute in beneficiul financiar al talibanilor", comunica luni DEA, precizand ca inculpatii voiau sa trimita cocaina in SUA prin ofiterii lor sub acoperire. 
Ulterior, incepand cu luna octombrie 2010, inculpatii Saade, Pouryan si Orbach s-au intalnit in Ghana, Ucraina si Romania pentru a conveni sa organizeze vanzarea de arme. Pentru a-i convinge sa-l accepte pe ofiterul DEA sub acoperire, acesta s-a prezentat drept un traficant de arme afiliate cu Hezbollah.

Talibanii urmau sa primeasca rachete sol-aer cu ghidaj termic, rachete antitanc, aruncatoare de grenade, echipamente de vizionare nocturna, pusti cu luneta, carabine automate AK-47, M16.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu