joi, 17 februarie 2011

Guvernul a decis: Magazinele cu etnobotanice vor vinde numai produse omologate



Executivul a decis ca magazinele care vand etnobotanice sa fie obligate sa comercializeze numai produse omologate de catre ministerele de resort, anunta mediafax.ro.   

Guvernul a decis: Magazinele cu etnobotanice vor vinde numai produse omologate - VIDEO
Surse oficiale, citate de Mediafax, au spus ca procedura va fi reglementata printr-un ordin comun al ministrilor Sanatatii, Internelor si Agriculturii.
In paralel vor fi intensificate actiunile de control derulate de inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Inspectorii vor avea dreptul sa dispuna inchiderea magazinelor care nu respecta aceasta obligatie.
Un ordin comun al ministrilor Sanatatii, Internelor si Agriculturii va reglementa procedura, (prin care magazinele cu substante si plante etnobotanice vor vinde numai produse omologate de catre ministerele de resort), iar actiunile de control vor fi derulate de inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Magazinele care nu respecta aceasta obligatie vor fi inchise de inspectori.
"Este o procedura prin care se urmareste interzicerea tuturor substantelor periculoase care nu sunt reglementate in prezent de vreo lege. Ca exemplu, un magazin care sustine ca vinde ingrasamant pentru flori va fi obligat sa prezinte produsul la Ministerul Agriculturii, iar expertii institutiei vor analiza produsul si vor dispune interzicerea comercializarii daca vor constata ca produsul are continut halucinogen. Daca se constata ca acest ingrasamant este vandut la pliculet, se poate cere sa fie ambalat la kilogram", au precizat sursele citate.
Guvernul a decis sa recurga la aceasta procedura dupa ce a constatat ca nu poate interzice o substanta chimica a carei formula poate fi modificata usor prin adaugarea altui element chimic permis de lege.
"Sunt constient ca acest fenomen nu poate fi eliminat peste noapte. Sunt constient ca nu vom ajunge la eradicarea completa a acestui fenomen, pentru ca, din nefericire, ceea ce specialistii ne-au spus este ca posibilitatea de multiplicare a acestor etnobotanice este nelimitata, combinatii nelimitate pot sa existe, si ca este foarte greu sa gaseasca o formula prin care toate aceste substante sa fie incadrate undeva", a spus Boc, la finalul sedintei de miercuri a Guvernului.
De asemenea, prim ministrul a precizat ca va organiza, pana la sfarsitul saptamanii, o videoconferinta cu prefectii. Boc le va cere acestora sa raporteze lunar fiecare masura luata pentru combaterea substantelor etnobotanice, pentru ca fenomenul sa poata fi tinut sub control.
In 10 februarie 2010, Guvernul a emis o Ordonanta de urgenta prin care a fost interzisa comercializarea unui numar de 36 de substante si plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Si dupa aparitia acestei ordonante, insa, sute de tineri au continuat sa ajunga la spital in stare grava, in urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achizitionate de pe internet. Totodata, s-a inregistrat o scadere a varstei consumatorilor de astfel de substante.
In aceste conditii, medicii si inspectoratele scolare au solicitat inchiderea magazinelor care comercializeaza astfel de produse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu